top of page

Jouw Regels?

Moetjes Wanneer je zou opschrijven wat je allemaal van jezelf moet op een dag, dan kom je er al gauw achter dat je het onmogelijke van jezelf vraagt. Naast de gebruikelijke dingen zoals je werkagenda en huishoudelijke taken, stellen we ook nog veel eisen aan de randvoorwaarden. Gelukkig zijn we over het algemeen flexibel genoeg en accepteren het als de dingen niet helemaal verlopen zoals bedacht. Maar wat als het je belemmert? Kleine niet gehaalde ‘moetjes’ steeds meer voelen als een enorm falen? Je hebt het gevoel de regie kwijt te zijn en het kan niet anders dan gevolgen hebben. Wat die gevolgen zijn weet je niet maar het is vast erg. Is dat zo? Is het erg? Probeer het eens uit. Schrijf op wat jouw ‘moetjes’ zijn. Pik er een uit en ga het tegenover gestelde doen. Welk effect heeft het op jou en op je leven? Bijvoorbeeld: Jij vindt het belangrijk om altijd het goedkoopste product uit de supermarkt te scoren. Ga eens naar de winkel, koop de duurste yoghurt en spoel die bij thuiskomst door de wc. Wat doet dat met je? Zet het je leven op zijn kop? Ik gaf deze opdracht onlangs aan een cliënt mee als ‘huiswerk’. Als voorbeeld nam ik de yoghurt. Zijn invulling was verrassend. Je zou kunnen zeggen dat hij het groots aanpakte. Hij verruilde zijn oude televisie voor een ter waarde van €1000,-. Dit ging volstrekt tegen zijn gedachte in dat hij niet meer dan helft voor zo’n apparaat mag uitgeven. Eenmaal geïnstalleerd ervoer hij helemaal geen negatieve gedachten bij deze ‘overtreding’. Eigenlijk had het alleen maar voordelen. Bovendien zijn echtgenote was er maar wat blij mee. Ineens kreeg hij toch schrik want ze zouden een paar dagen van huis gaan. Wat als inbrekers het nu op zijn dure televisie hadden voorzien? Na terugkomst bleek alles gewoon op zijn plek en was ook die zorg onnodig gebleken. Ben jij gevangen in je eigen ‘moetjes’ doe dan eens iets tegen jou stroom in. Dat hoeft natuurlijk geen aanschaf van een duur luxe-artikel te zijn. Koop en verkwist de duurste yoghurt of kom eens twee minuten te laat en kijk eens of het echt allemaal zo erg is. Succes!

bottom of page