top of page

FAMILIE opstellingen
_

Familieopstellingen zijn een vorm van psychotherapie. De familie waarin je geboren bent en de voorgangers van dat gezin zoals grootouders en overgrootouders vormen samen een 'systeem' waarvan jij deel uitmaakt.

Al die zichtbare en onzichtbare familieleden, dus ook uit het verleden, hebben relaties met elkaar en met jou. Daaruit kunnen fricties ontstaan die generaties lang van invloed blijven. Fricties die in jouw leven opeens tot een probleem kunnen uitgroeien of om een oplossing vragen.

 

Je plaats in het systeem staat vast. Je komt ook niet uit het systeem weg, zelfs niet als je zou willen. Meestal krijgen we lasten overgedragen of neem je ze over zonder dat je het merkt. Heel veel ervaringen en overleving strategieen van eerdere generaties worden uit liefde en loyaliteit overgenomen.

Door een opstelling krijgt wat tot nu toe niet zichtbaar was herkenning en erkenning. De effecten van deze werkwijze zijn soms op korte -termijn maar meestal op lange termijn merkbaar.

 

In de voorbereiding van een familieopstelling is het belangrijk vast te stellen hoe de vorige generaties eruit zagen (voor zover je dat weet) en dat er naar feiten gekeken wordt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Geboorte en dood.

  • Ziekten

  • Oorlogsverleden

  • Verloren liefdes, echtscheidingen.

  • Geheimen

  • Niet goed verlopen erfenissen

  • Verstoten familieleden

In een familieopstelling kan met echte mensen als representanten gewerkt worden. Willekeurige mensen nemen de plaats in van niet aanwezige- en vaak overleden familieleden in. Ee spectaculaire ervaring! In de dagelijkse praktijk van de opsteller is dat niet altijd mogelijk en daarom maken zij, en ik ook dus, het familiesysteem met behulp van objecten zichtbaar.

Door gerichte vragen komen we samen dichter bij het probleem en de bron van het probleem. Vaak is dat een van je bestaande of overleden familieleden dus.

 

Een familieopstelling is een krachtig middel om te ontdekken waarom je b.v. boos, verdrietig of eenzaam voelt, of het maakt datgene zichtbaar waar je eerder geen vinger op kon leggen!

bottom of page